Bahan-bahan
- 200g
pucuk paku
- 2½
- 3 cawan santan – diperah dari 400g kelapa parut
- 150g
udang kecil
- 70g
atau 1 biji bawang besar – dihiris separuh bulat
- 2
ulas bawang putih – dihiris halus
- 15g
lada api – ditumbuk separuh kasar
- ½
cawan minyak
- ¼
cawan air
- Garam
Cara memasak
- Masak
santan sehingga menjadi tahi minyak.
- Bersihkan
dan petik daun dan batang muda pucuk paku.
- Panaskan
minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan lada api.
Seterusnya masukkan udang dan bawang besar. Goreng seketika.
- Masukkan
pucuk paku dan garam. Tambahkan air untuk melembutkan pucuk paku tersebut.
- Apabila pucuk paku telah lembut
dan airnya kering, masukkan tahi minyak. Bubuh garam secukup rasa dan
hidangkannya.
0 comments:
Post a Comment