Bahan-bahan

  • 200g pucuk paku
  • 2½ - 3 cawan santan – diperah dari 400g kelapa parut
  • 150g udang kecil
  • 70g atau 1 biji bawang besar – dihiris separuh bulat
  • 2 ulas bawang putih – dihiris halus
  • 15g lada api – ditumbuk separuh kasar
  • ½ cawan minyak
  • ¼ cawan air
  • Garam


Cara memasak

  • Masak santan sehingga menjadi tahi minyak.
  • Bersihkan dan petik daun dan batang muda pucuk paku.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan lada api. Seterusnya masukkan udang dan bawang besar. Goreng seketika.
  • Masukkan pucuk paku dan garam. Tambahkan air untuk melembutkan pucuk paku tersebut.
  • Apabila pucuk paku telah lembut dan airnya kering, masukkan tahi minyak. Bubuh garam secukup rasa dan hidangkannya.