Bahan Takoyaki:-

  • 2 cawan tepung takoyaki
  • 3 cawan air sejuk berais
  • 1 biji telur grade A
  • 1 sudu sos takoyaki
  • Kubis di potong kecil
  • Isi Udang/Ketam/Cheese Sosej/Sotong
  • Sos takoyaki
  • Bonito Flakes
  • Mayonis
  • Garam secukup rasa


Cara-cara:-
  • Bancuh tepung takoyaki dengan air sejuk telur dan garam. Tapis untuk pastikan tiada ketulan dan simpan dalam peti ais dalam 30 minit.
  • Panaskan acuan takoyaki ataupun acuan kuih cara dan oleskan minyak sekata.
  • Tuangkan ¾ penuh adunan dalam acuan , masukkan udang atau apa2 inti dan kubis.
  • Tuangkan lagi adunan sampai melimpah dan menutupi kubis.
  • Kemudian bentukkan seperti bola dan pastikan masak sekata.
  • Setelah masak dan berbentuk bola.. bolehlah di hidangkan bersama mayonis, kicap takoyaki dan bonito flakes.