- 2 cawan tepung takoyaki
- 3 cawan air sejuk berais
- 1 biji telur grade A
- 1 sudu sos takoyaki
- Kubis di potong kecil
- Isi Udang/Ketam/Cheese Sosej/Sotong
- Sos takoyaki
- Bonito Flakes
- Mayonis
- Garam secukup rasa
Cara-cara:-
- Bancuh tepung takoyaki dengan air sejuk telur dan garam. Tapis untuk pastikan tiada ketulan dan simpan dalam peti ais dalam 30 minit.
- Panaskan acuan takoyaki ataupun acuan kuih cara dan oleskan minyak sekata.
- Tuangkan ¾ penuh adunan dalam acuan , masukkan udang atau apa2 inti dan kubis.
- Tuangkan lagi adunan sampai melimpah dan menutupi kubis.
- Kemudian bentukkan seperti bola dan pastikan masak sekata.
- Setelah masak dan berbentuk bola.. bolehlah di hidangkan bersama mayonis, kicap takoyaki dan bonito flakes.
0 comments:
Post a Comment